עם WordPress.com אפשר לעצב אתרים כאלה
להתחיל

פוסט 13 – קרן כספית – והשוואה בין כלים בסיכון נמוך

היי!

זהו הפוסט השלישי (והמסכם!) על הדרכים השונות בהן אנחנו יכולים להרוויח כסף מהריבית הגבוהה במשק. אם עוד לא קראתם את שני הפוסטים הקודמים – ממש מומלץ להתחיל שם (פיקדון בנקאי, מק"מ).

מהי קרן כספית?

אני אוהב להתחיל ללמוד על מושג חדש באמצעות קריאה של ההגדרה המילונית/משפטית של המושג. אז הנה ההגדרה של 'קרן כספית' מתוך אתר הרשות לניירות ערך:

"קרן כספית היא קרן נאמנות המחוייבת להשקיע בהשקעות קצרות טווח (משך החיים הממוצע של התיק מוגבל למקסימום 90 ימים) ברמת סיכון נמוכה (אג"ח ממשלתי, פקדונות בבנקים, ואג"ח חברות וניירות ערך מסחריים בדרוג גבוה). במסגרת מגבלות אלה נקבעת מדיניות ההשקעות הייחודית לכל קרן וקרן שעשויה לכלול הגבלות ואפיונים נוספים. מאפיינים אלה הופכים אותה לנכס שעשוי בתנאים מסויימים להוות תחליף ראוי לפקדון הבנקאי בעיקר בזכות היתרונות לגודל ומאפייני ההשקעה שלה. קיימות קרנות כספיות שקליות (הסוג הנפוץ ביותר) וקרנות כספיות אשר צמודות למטבע חוץ. הקרן הכספית הינה מוצר הזוכה לפופולריות רבה בעולם ומאז הושקה לראשונה בישראל בתחילת שנת 2008 גם בישראל."

אתר הרשות לניירות ערך

לא הגדרה מאוד פשוטה אבל גם לא מאוד מסובכת. אם קראתם את שני הפוסטים האחרונים אתם אמורים להיות די חדים על המושגים כאן. אפרש את הנקודות החשובות שבהגדרה:

"קרן כספית היא קרן נאמנות": קרן נאמנות, כזכור, היא למעשה "בריכת כספים" שמישהו מנהל אותה בשבילכם, והיא מחוייבת להשקיע על פי מדיניות מסוימת, והיא מאוד מפוקחת ובטוחה יחסית. העובדה שקרן כספית היא קרן נאמנות היא חשובה, כי זה למעשה אומר כמה דברים:

  1. אתם לא חשופים לפשיטת רגל של המנפיק. כלומר, גם אם מי שמנהל לכם את הכסף פושט רגל, אתם לא תפסידו כלום. כי:
  2. יש "נאמן" שמפקח על הכספים שלכם ודואג שהם יושקעו במה שהובטח לכם.
  3. אפשר לרכוש ולמכור כמה שאתם רוצים בכל יום מסחר. כלומר, הקרן נזילה בזמן אמת (כמעט), ואתם לא צריכים לחכות לנקודות יציאה.
  4. את הקניה מבצעים דרך תיק המסחר העצמאי שלכם, בד"כ בעמלות קניה ומכירה זולות מאוד.

"המחוייבת להשקיע בהשקעות קצרות טווח ברמת סיכון נמוכה": כמו שזה נשמע. הקרן משקיעה עבורכם את הכסף אך ורק במוצרי השקעה בעלי סיכון נמוך. כלומר – היא לא רוכשת מניות, ולא אג"חים של חברות מסוכנות. לא נעמיק בעניין "משך החיים הממוצע", אבל בגדול המשמעות היא שתנועות גדולות בשוק לא ישפיעו מאוד על התיק שלכם באופן מיידי.

"… נקבעת מדיניות ההשקעות הייחודית לכל קרן וקרן": כל עוד הקרן עומדת בתנאים של הרשות לניירות ערך, היא יכולה להחליט על מדיניות השקעה ייחודית. הנה דוגמה לשלוש קרנות כספיות בעלות מדיניות השקעה שונה. רק הקרן השמאלית לא הגדירה מדיניות ייחודית ולמעשה משקיעה על כל הספקטרום המותר לה:

ייחודיות קרן כספית אל מול האלטרנטיבות

יש לא מעט הבדלים, אותם נסכם בטבלה שבסוף הפוסט. אך יש כמה דברים שחשוב להבין כבר עכשיו, ושנוגעים במוטיבציה ליצירת כלי כזה:

  • השקעה ללא מגבלת זמן: ברגע שאנחנו קונים קרן כספית, בגדול אנחנו יכולים לשכוח ממנה. יושבים שם מנהלי השקעות וקונים ומוכרים נכסים מאחורי הקלעים כל הזמן. בניגוד למק"מ, בו אחרי שנה מקסימום אנחנו מקבלים את הכסף שלנו בחזרה, או פיקדון, אשר בד"כ מוגבל גם הוא לשנה-שנתיים, בקרן כספית הכסף ממשיך להיות מנוהל ולא חוזר לחשבון שלנו עד שאנחנו לא מוכרים את הקרן.
  • נזילות: כמו שכבר ציינו, אנחנו יכולים למכור את הקרן הכספית בכל יום בעצמנו בצורה פשוטה.
  • כוחו של הגודל: למנהלים של הקרן הכספית יש יתרון גדול: הם באים לבנקים / ללווים גדולים ומציעים להם הפקדה של מליונים רבים (לעיתים אף מאות מליונים). זה מאפשר להם להתמקח על תנאים טובים בהרבה ממה שיכול לקבל המשקיע הפרטי. בפיקדון בנקאי, לדוגמה, יכול להיות פער של 2% בתשואה בין מה שירוויח המשקיע הפרטי ובין מה שתרוויח הקרן הכספית.
  • אין מיקוח: אחד הדברים שאני הכי לא אוהב בפיקדון בנקאי, זו העובדה שצריך להתמקח על התנאים שלנו. גם על סכום ההשקעה (הבנק רוצה כמה שיותר) וגם על הריבית שנרוויח. בקרן כספית, בדומה למק"מ, אין מיקוח, והמחיר נקבע על ידי השוק (ואפשר לרכוש מכל סכום).
  • תשואה לא מובטחת: בניגוד לפיקדון ולמק"מ, בהם כבר ברגע ההשקעה אתם יודעים כמה תרוויחו בוודאות, בקרן כספית אנחנו לא יודעים. אפשר להעריך את התשואה (לא ארחיב פה כיצד, אבל תוכלו לראות את התשואה המוערכת בעמודה השמאלית ביותר פה), אך לא לדעת אותה בוודאות (וזאת מכיוון שמנהלי הקרן ממשיכים לקנות ולמכור נכסים באופן רציף).

מיסוי

מבחינת מיסוי קרן כספית ייחודית בשני מובנים:

  1. דחיית המס: הקרן עצמה פטורה מתשלום מס על רווחיה. רק אתם משלמים מס על הרווח במועד המכירה. לדוגמה: אם השקעתם בקרן 100 ₪, ומנהלי הקרן רכשו פיקדון בנקאי לשנה ב4%. בניטרול עמלות שונות, בגדול, בשנה הבאה הבנק יחזיר את הכסף לקרן בתוספת הריבית והקרן תהיה שווה 104 ₪. מנהלי הקרן יכולים לקחת את הכסף הזה ולהשקיע אותו שוב בריבית 4%, ובשנה הבאה הקרן תהיה שווה כבר 108.16.
    אם תמכרו אחרי שנתיים תשלמו מס על 8.16, שזה הרווח שלכם.
    שימו לב מה קרה פה: אם היינו משקיעים בעצמנו בפיקדון, היינו משלמים מס כבר אחרי השנה הראשונה, ואז מכניסים שוב את מה שנשאר לפיקדון נוסף ואז בסוף השנה השניה היינו משלמים שוב מס על הרווח.
    כלומר, בהשקעה לטווח ארוך בקרן כספית אנחנו למעשה דוחים את תשלום המס לשנים קדימה, ובינתיים מרוויחים את אפקט הריבית דריבית! אחלה דבר.
  2. ניכוי אינפלציה: בעוד בפיקדון סטנדרטי תשלמו 15% על הרווח הנומינלי (=בכל מקרה), בקרן כספית תשלמו מס של 25% על הרווח הריאלי (=בניכוי האינפלציה).
    אם מכרתם את הקרן אחרי שנה ברווח של 5%, והיתה אינפלציה של 5% במשק באותה שנה, אז אתם לא תשלמו מס בכלל.
    זה אומר שבתקופות של אינפלציה המיסוי על קרן כספית הוא טוב לנו, אך בתקופות של אינפלציה נמוכה, המיסוי בה גבוה יותר מחלק מהאלטרנטיבות.

בונוס: גרף מדד המחירים לצרכן בשני העשורים האחרונים. ההערכות אומרות שגם ב2023 נראה אינפלציה גבוהה.

מקור הנתונים: אתר גלובס, את הנתונים והגרף אפשר לראות גם בקובץ.

נ.ב: עוד מאפיין של קרן כספית הוא שאפשר להתחשב ברווחי הקרן הכספית כאשר רוצים לקזז הפסדים בתיק. זה קצת למתקדמים, אז אפשר לקרוא עוד פה.


עמלות

יש שתי עמלות עיקריות:

  1. עמלות הרכישה והמכירה: אלו עמלות שאתם משלמים על פעולות לגוף דרכו אתם סוחרים. בד"כ מדובר על עמלות נמוכות למדי – אני משלם 16 ש"ח באקסלנס, אבל אפשר וצריך להתמקח על העמלה הזו. חלק מחבריי מקבלים פטור מלא על העמלה הזו. את עמלת הרכישה/מכירה תמצאו בפרק העמלות במסמך ההצטרפות שלכם לחשבון מסחר – לפעמים תחת הכותרת "עמלת ק/מ קרנות נאמנות".
  2. דמי ניהול: זוהי העלות המרכזית שבאחזקת קרן כספית. מדובר על עלות שגובה מיכם מי שמנהל עבורכם את הכספים (=מנפיק הקרן). מסקירה קצרה באתר פאנדר, נראה שדמי הניהול הממוצעים כיום הם בין 0.1% ל-0.2%. את העמלה הזו תמצאו בעמוד הקרן בפאנדר או במאיה. נוסף לעמלה זו יש את "דמי הנאמנות", שהם בד"כ מאוד נמוכים ולא נתעכב עליהם.
למעלה: עמלת הרכישה/מכירה במסמך פתיחת החשבון ב'אקסלנס'. למטה: דמי הניהול של קרן 'פסגות כספית פטורה', מתוך אתר פאנדר.

אז איך בוחרים קרן כספית?

האמת שזה די פשוט: תבחרו קרן כספית סטנדרטית ותחפשו את זו עם דמי הניהול הנמוכים ביותר. אני הייתי גם בודק שתשואות העבר של הקרן לא בולטות לרעה לעומת שאר הקרנות הכספיות. תוכלו לראות ולהשוות קרנות כספיות באתר פאנדר ובאתר fair.

אחרי שבחרתם פשוט תעתיקו את מספר נייר הערך ותדביקו אותו במערכת המסחר שלכם – דרכה תוכלו לקנות את הקרן.


רגע האמת – השוואה בין פיקדון בנקאי, מק"מ, וקרן כספית

את ההשוואה נעשה באמצעות טבלה (מתנצל על העיצוב המזעזע. מבטיח שאלמד להשתפר ברמת השליטה בוורדפרס):

קטגוריהפיקדון בנקאימק"מקרן כספיתסיכום
סיכון מהותיסיכון נמוך מאוד.
הסיכון היחיד הוא שהבנק יפשוט רגל.
סיכון ~אפס.
כל עוד המדינה לא פושטת רגל המק"מ יפדה.
סיכון אפסי לאיבוד כל הכספים, אך קיים סיכון נמוך על חלק מהשקעות הקרן.כל האופציות פה הן בסיכון מאוד מאוד נמוך. בטח ביחס למניות או לאג"ח קונצרני.
סיכון בתשואהתשואה מובטחת ע"י הבנק. כל עוד אתם לא יוצאים באמצע התקופה.תשואה מובטחת ע"י המדינה. אם תחזיקו עד סוף התקופה תקבלו אותה במלואה, ואם תצאו באמצע אתם עשויים להרוויח יותר/פחות בהתאם לשינוי בתנאי השוק.תשואה משתנה ע"פ תנאי השוק, אך יציבה למדי.בקרן כספית אי אפשר לדעת מראש מה תהיה התשואה, אך יש הערכה.
תשואהנקבעת במשא ומתן אל מול הבנק.נקבעת על ידי השוק.נקבעת על ידי השוק.בהפקדת סכומים מאוד גדולים (500 אש"ח ומעלה) אפשר להגיע לתשואות מנצחות בפיקדון הבנקאי. בסכומים קטנים/בינוניים הקרן הכספית תניב את התשואה הגבוהה ביותר.
נזילותלא נזיל. אפשר להוציא את הכסף רק בסוף התקופה או בנקודות יציאה (בד"כ תוך תשלום קנס).נזילות מלאה. ניתן למכור ולקנות בכל יום בו קיים מסחר בבורסה.נזילות מלאה. ניתן למכור ולקנות בכל יום בו קיים מסחר בבורסה.מק"מים וקרן כספית הם ניירות ערך ולכן נסחרים בבורסה. פיקדון בנקאי הוא חיסכון בבנק ללא קשר לשוק ההון.
עמלותללא עמלות.עמלת קניית מק"מ (נגבית פעם אחת בקניה ופעם שניה במכירה).עמלת קניית קרן נאמנות + דמי ניהול.פיקדון הוא האופציה הכי זולה, וקרן כספית האופציה הכי יקרה. בכל מקרה מדובר בשברירי אחוזים.
אופן רכישהדרך הבנק. אפשר בד"כ דרך אתר הבנק, אך אם מדברים עם נציג לרוב אפשר להשיג תשואות יותר גבוהות.דרך חשבון המסחר בבורסה.דרך חשבון המסחר בבורסה.יותר נוח לרכוש ניירות ערך במידה וקיים ברשותכם חשבון מסחר עצמאי פעיל. בפיקדון אפשר להשקיע גם ללא חשבון מסחר.
מיסוי15% נומינלי על הרווח (אלא אם הפיקדון צמוד מדד).15% נומינלי על הרווח (על מק"מ סטנדרטי).25% ריאלי (על הרווח, בניכוי אינפלציה).כאשר האינפלציה גבוהה לעיתים לא נשלם כלל מס על קרן כספית, אך בתקופות של אינפלציה נמוכה נעדיף בד"כ לשלם 15% נומינלי במקום 25% ריאלי.
מגבלותלרוב נדרש סכום מינימום מסויים על מנת להפקיד בפיקדון. ניתן להפקיד גם בבנק בו אין לכם חשבון.נדרש חשבון מסחר בבורסה.נדרש חשבון מסחר בבורסה.שלושת הכלים קלים מאוד לרכישה.
השוואה בין כלי ההשקעה השונים להשקעה בטוחה לטווח קצר.

ו.. זהו. זה הכל.

מקווה שאתם מרגישים שיש לכם את הכלים להוציא כבר את הכסף מהעו"ש ולהשקיע אותו. כל הכלים עליהם דיברנו הם בסיכון מאוד מאוד נמוך, ובאמת שאין שום סיבה בעולם שהכסף ישב אצלכם בחשבון בנק ולא יושקע באחד מהכלים האלה. בטח היום – כשהריבית במשק כל כך גבוהה, וניתן להרוויח מעל 4% בסיכון אפסי.

אם אתם לא זוכרים למה חשוב ממש להשקיע כל שקל פנוי, חיזרו לפוסט 0 ותראו כמה זה משמעותי.

ושיהיה לנו בהצלחה! 😊

נ.ב: אם מצאתם טעויות בפוסט, או שיש לכם שאלות / הערות על הכתוב – ממש אשמח לשמוע מכם! אפשר ממש כאן בתגובות למטה.


קישורים להרחבה (על חלקת הסתמכתי בפוסט זה):

  1. סדרת פוסטים שכתב שי בדיחי מ'ידע שווה כסף': מהי קרן כספית, השוואת קרן כספית לפיקדון, למה תשואות העבר לא מצביעות על תשואות העתיד בקרן כספית.
  2. מדריך קרנות כספיות.
  3. השוואה בין קרן כספית לפק"מ.
  4. מהי קרן כספית? מאתר אקסלנס.
  5. ההגדרה של קרן כספית בויקיפדיה (מפורט פה בדיוק באילו כלים לקרן מותר להשקיע).
  6. סקרינר של קרנות כספיות באתר fair (שמציע גם לפתוח דרכו תיק להשקעה בהן).
  7. סקרינר של קרנות כספיות באתר פאנדר.

אם הגעתם עד פה – מגיע לכם בונוס, ואספר לכם במה אני השקעתי במאי 2023 [אין באמור המלצה, וזו ההחלטה שלקחתי אחרי המחקר שעשיתי. בהחלט יש מצב שעבורכם יש אופציה טובה יותר]:
לקחתי בערך 10 אחוז מתיק ההשקעות שלי (השאר מושקע במניות), וקניתי קרן כספית בשם איילון כספית. תוכלו לקרוא על הקרן פה, ובכללי אם תחפשו 'איילון כספית' בפייסבוק תראו לא מעט פוסטים על הקרן הזו בקבוצות הפייסבוק הרלוונטיות.
למה דווקא בקרן הזו? כי יש לה דמי ניהול מאוד נמוכים (0.04% נכון להיום), וזה בגדול מה שחיפשתי.
ממליץ לכם לעשות את המחקר שלכם בעצמכם 🙂
נ.ב
: הקרן היא "קרן מוגבלת" – זה אומר שלא תוכלו לקנות כמה שתרצו. נכון למאי 23 הם מקבלים בערך 10% ממה שאתם מבקשים (ביקשתם לקנות ב30,000? תקבלו ב3000). לכן כנראה שתצטרכו לקנות גם קרן כספית אחרת להשלמת הסכום שרציתם. לדוגמה: "קסם אקטיב כספית" שאינה מוגבלת (אך דמי הניהול שלה יקרים יותר מ"איילון כספית").


דיסקליימר

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: